Koll-Maxx – Kollagén és Ananász-Homoktövis

aug 4, 2022 | 0 hozzászólás

A kollagén a kötőszövetben található fehérje, amely az emberi szervezetben található összes fehérje egyharmadát teszi ki. A kollagén valójában és lényegében egy ragasztóanyag, amely összetartja a testet. A bőrt, a csontokat, az ízületeket, az izmokat, a belső szerveket.

A neve a görög “kolla” szóból ered, ami ragasztót jelent. 

Talán ami a legelőször eszünkbe jut a kollagén említésekor, az a bőr rugalmassága, és erőssége, hiszen itt látszik legelőször a kollagéntermelés megváltozása. 

Az emberi szervezet önmaga is képes előállítani kollagént, viszont a kor előrehaladtával ez a képessége csökken. Lényegében ez az oka annak, hogy az öregedésnek olyan látható jelei vannak, mint a bőr megereszkedése, a ráncok megjelenése. De jelentkezhetnek ízületi problémák is,  így nem csupán esztétikai, de egészségügyi okokból is indokolt lehet a kollagén pótlása. 

Felmerül  a kérdés, van-e lehetőség megőrizni, fenntartani a megfelelő kollagén mennyiséget a kötőszövetekben, és ha ezek a lehetőségek nem lennének elégségesek, hogyan pótolhatjuk a kollagént?

Mivel a kollagén csak állati kötőszövetekben található meg, így növényekből nem vagyunk képesek bevinni a szervezetünkbe. 

Vannak különböző módszerek, amelyek segíthetik a kollagénszint fenntartását.

Ilyen módszer a megfelelő életmód kialakítása. Fontos lenne a rendszeres testmozgás beépítése a napirendbe, az izmok és ízületek egészségének fenntartása érdekében.

Az alkoholfogyasztás és dohányzás kerülése, hiszen ezek csökkentik a kollagén termelését a szervezetünkben. Ez is lehet az oka annak, hogy a dohányzókon gyakrabban és hamarabb látszanak a bőr öregedésének jelei, mint a nemdohányzókon.

Az erős és közvetlen napfény is hozzájárul a kollagéntermelés folyamatának sérülése révén a bőr rugalmasságának elvesztéséhez.

 

A szervezet saját kollagéntermelésének  fokozása 

Ahhoz, hogy a szervezetünk elő tudja állítani ezt a speciális fehérjét, különböző tápanyagokra van szüksége. Ide tartoznak az aminosavak, különböző összetett cukrok, kovasav, C-vitamin és E-vitamin.

 

Ha bevisszük a szervezetünkbe ezeket, – optimális esetben a táplálékokkal, vagy kiegészítőkkel, akkor a testünk elő tudja állítani a szükséges kollagént. Bár ez a képesség  a kor előrehaladtával fokozatosan – és alkattól függően különbözően, de lényegesen csökken. Gondoljunk az ízületi problémákra, a fájdalmas derékra, a nyakon, karokon lógó bőre.   

A kollagén tehát, mint minden más fehérje, aminosavakból épül fel. A táplálékainkban megtalálhatók azok a fehérjék, amelyek lebontásából a szervezetünk aminosavakhoz jut.

Aztán újra összerakja belőle a saját fehérjéit. Így lesz a kollagén esetében is.

Az aminosavakat a szervezetünk összetett cukrokkal ragasztja össze fehérjévé. Ezek az összetett cukrok a tápláléknövényekben megtalálhatók.

 

A szilícium-dioxid, kovasav is jelentősen hozzájárul szervezetünk kollagéntermeléséhez. Ez az ásványi anyag hat a haj, bőr és köröm rugalmasságára.

A kovasavhoz  a táplálékainkkal jutunk.

C-vitamin elengedhetetlen a megfelelő kollagén termeléshez, és a raktározáshoz. A prolin nevű aminosavból hidroxi-prolint készít, amivel a kollagén szerkezetét stabilizálja. Ennek hiányában a kollagénláncok törékenyebbek lesznek.

A törékeny haj, gyenge bőr és érzékeny ízületek mind C-vitamin hiányra utalhatnak. 

Az E-vitamin felerősíti a C-vitamin jótékony hatásait, illetve ez felel a fehérje térhálós – stabil -szerkezetének kialakításáért.

 

Nagyon sok C-vitamin található a homoktövisben, az ananászban, a narancsban, citromban, bogyós gyümölcsökben, a savanyú káposztában, paprikában. Az E-vitamint, sárgarépában, hüvelyesekben, zöld leveles zöldségekben található nagyobb mennyiségben.

Vannak esetek, amikor a szervezet saját kollagéntermelését meg kell segítenünk. Ennek módja lehet a táplálékok kollagénnel történő kiegészítése. Így a szervezet extra mennyiségű fehérjéhez jut, amelyet aminosavakra bont. Majd ezekből az aminosavakból építi fel a saját kollagénjét.  

 

A kollagént tartalmazó KollMax ilyen extra adaghoz juttatja a szervezetet, amellyel segíti a kötőszövet regenerációját. A KollMaxban a kollagén mellett található ananász és homoktövis kristály komplex – A,B és C, E – vitamintartalma,  poliszacharid összetevői, értékes aminosav tartalma hatékonyan biztosítja a stabil kollagén újraépülését és beépülését a szervezetbe.

Dr. Lengyel Boglárka

A cikket Dr. Lengyel Boglárka gyermekorvos partnerünk írta.

Elérhetőségei:

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Your email address will not be published.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

0
    0
    Kosár