Ismered azt a titkos összetevőt amivel a bőrödet belülről szépítheted?

Egy átfogó tudásanyag a béta-karotinról, tévhitekről, érdekességekről – szakértőktől, Neked. 

Vége a bizonytalanságnak és az internetről összeszedett féligazságoknak:

 végre megtudhatod hiteles kutatásokból, hogy mit kell tudni a béta-karotinról és az A-vitaminról.

Kinek érdemes letöltenie a díjmentes Mindent a béta-karotinról tudásanyagot?

01

Száraz bőrűeknek

Az A-vitamin hiánya számos bőrproblémát okozhat, például:
Xerosis: Száraz, érdes bőr, amely hajlamos a repedezésre és hámlásra.
Hyperkeratosis: A bőr megvastagodása, különösen a szőrtüszők körül, ami érdes, pikkelyes bőrt eredményez.

02

Nagy utazóknak

Az A-vitamin hozzájárul a bőr egészségéhez, segítve a bőrsejtek regenerálódását és a bőr rugalmasságának megőrzését. A béta-karotin véd a káros UV-sugaraktól és csökkenti a napégés kockázatát. Emellett segít a bőr hidratáltságának megőrzésében és a bőr öregedésének lassításában.

03

Akinek fontos a jó látás

Az A-vitamin egyik legfontosabb funkciója a rodopszin, más néven látóbíbor képződésének támogatása. A rodopszin egy fényérzékeny pigment, amely a szem retinájában található, és elengedhetetlen a gyenge fényviszonyokhoz való alkalmazkodáshoz. 

Egy átfogó, tudományos kutatásokra alapozott tudásanyagot állítottunk össze, amivel sokkal jobban meg fogod érteni, hogyan alakítja át a szervezeted a béta-karotint és azt, hogy miért is jó ez Neked!

Egy kis ízelítő, hogy miről olvashatsz majd:

1. Pletykák és veszélyes féligazságok?

Megmutatjuk, hogy milyen tévhitek, pletykák, veszélyes féligazságok keringenek az interneten. Érdemes ezekről pár szót szólni, mert jobb egy problémát megelőzni, mint a tüneteket kezelni.

2. Béta-karotin és az A-vitamin ugyanaz?

Nem! A béta-karotin a szervezetben A-vitaminná (retinollá) alakul. A Béta karotin bevitele számos egészségügyi előnnyel jár. Mivel a túl sok A-vitamin mérgező lehet, a béta-karotin szedése biztonságosabb megoldás lehet, mint az A-vitamin szedése táplálék kiegészítő formában hiszen a szervezet a béta-karotint szükség szerint A-vitaminná alakítja, így elkerülhető az esetleges A-vitamin-mérgezés.

3. Szintetikus vagy természetes forrás?

A szintetikus és a természetes béta-karotin közötti különbségek megértése érdekében fontos megvizsgálni mindkettő kémiai szerkezetét, forrásait, felszívódását és egészségügyi hatásait. Bár a két forma kémiailag azonos, a szervezetben való viselkedésük és hatékonyságuk eltérhet.

Ki készítette a tudásanyagot?

Medvácz Ibolya vagyok, 3 kisgyermek anyukája, dietetikus. Gyakran feltesszük magunknak a kérdést: “Mi a szép bőr titka?”

A legtöbben pedig egyből rávágják: az egészséges táplálkozás.

Sok ember fejében az egészséges táplálkozás egybefügg a gyümölcs- és zöldségfogyasztással – és mivel ki ne szeretné, ha a család tagjai is egészségesek lennének, ezért már korán napirendre kerül a téma.

De mit érdemes tudni átfogóan a témáról, mik a legnagyobb tévhitek, mit és mennyit érdemes fogyasztani – erről kevesen és sokfélét beszélnek.

Ezért készítettem el a tudományos kutatásokra alapozott tudásanyagot, hogy Te is felelősebb döntést hozhass.

Referenciák

Pizzorno J, Murray M. Textbook of Natural medicine ,3rd edition, Volume 1.
Huang X, Gao Y, Zhi X, Ta N, Jiang H, Zheng J. Association between vitamin A, retinol and carotenoid intake and pancreatic cancer risk: Evidence from epidemiologic studies. Sci Rep. 2016;6:38936. Published 2016 Dec 12. doi:10.1038/srep38936
Middha P, Weinstein SJ, Männistö S, Albanes D, Mondul AM. β-Carotene Supplementation and Lung Cancer Incidence in the Alpha-Tocopherol, Beta-Carotene Cancer Prevention Study: The Role of Tar and Nicotine. Nicotine Tob Res. 2019;21(8):1045-1050. doi:10.1093/ntr/nty115Rutjes AWS, Denton DA, Di Nisio M, Chong LY, Abraham RP, Al‐Assaf AS, Anderson JL, Malik MA, Vernooij RWM, Martínez G, Tabet N, McCleery J. Vitamin and mineral supplementation for maintaining cognitive function in cognitively healthy people in mid and late life. Cochrane Database of Systematic Reviews 2018, Issue 12. Art. No.: CD011906. DOI: 10.1002/14651858.CD011906.pub2. Accessed 06 May 2021.
Gautam M, Agrawal M, Gautam M, Sharma P, Gautam AS, Gautam S. Role of antioxidants in generalised anxiety disorder and depression. Indian J Psychiatry. 2012;54(3):244-247. doi:10.4103/0019-5545.102424Griffiths K, Aggarwal BB, Singh RB, Buttar HS, Wilson D, De Meester F. Food Antioxidants and Their Anti-Inflammatory Properties: A Potential Role in Cardiovascular Diseases and Cancer Prevention. Diseases. 2016;4(3):28. Published 2016 Aug 1. doi:10.3390/diseases4030028
Mignone LI, Giovannucci E, Newcomb PA, et al. Dietary carotenoids and the risk of invasive breast cancer. Int J Cancer. 2009;124(12):2929-2937. doi:10.1002/ijc.24334
Yu N, Su X, Wang Z, Dai B, Kang J. Association of Dietary Vitamin A and β-Carotene Intake with the Risk of Lung Cancer: A Meta-Analysis of 19 Publications. Nutrients. 2015;7(11):9309-9324. Published 2015 Nov 11. doi:10.3390/nu7115463
Timoneda J, Rodríguez-Fernández L, Zaragozá R, et al. Vitamin A Deficiency and the Lung. Nutrients. 2018;10(9):1132. Published 2018 Aug 21. doi:10.3390/nu10091132
Kim EK, Kim H, Vijayakumar A, Kwon O, Chang N. Associations between fruit and vegetable, and antioxidant nutrient intake and age-related macular degeneration by smoking status in elderly Korean men. Nutr J. 2017;16(1):77. Published 2017 Dec 4. doi:10.1186/s12937-017-0301-2
Paiva SA, Russell RM. Beta-carotene and other carotenoids as antioxidants. J Am Coll Nutr. 1999;18(5):426-433. doi:10.1080/07315724.1999.10718880
Chew BP, Park JS. Carotenoid action on the immune response. J Nutr. 2004;134(1):257S-261S. doi:10.1093/jn/134.1.257S

0
    0
    Kosár
    A kosarad üresVissza a boltba
    Ez is érdekelhet: